Het recept crème brûlée met earl grey uit het tijdschrift Koffie Thee Cacao hebben we afgelopen weekend gemaakt. Dit viel zo goed in de smaak dat we deze crème brûlée graag met jullie willen delen! Het is heel gemakkelijk te maken maar neemt wel wat tijd in beslag, namelijk 90 minuten (maar dit is vooral veel wachten).

Dit heb je nodig (voor 6 personen)
  • 250 ml slagroom
  • 250 ml halfvolle melk
  • half vanillestokje
  • 3 doseerlepels losse zwarte thee Earl Grey (Tip! neem de superieure Earl Grey van Theeo & Theea)
  • 75 gram fijne (kristal)suiker
  • 3 eidooiers
  • lichtbruine basterdsuiker (voor de bovenkant)
  • creme brûlée brander of gasbrander
  • 6 creme brûlée bakjes (wij hebben koffiekopjes gebruikt)
  • braadslee
We gaan beginnen!

Verwarm de oven voor op 130 graden.

Breng de room, melk en het vanillestokje in een pannetje aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur, voeg de Earl Grey toe, roer even door en dek af. Laat dit 5 minuten staan. Zeef daarna de thee er uit en laat het mengsel afkoelen. Let op! Neem niet te veel losse zwarte thee Earl Grey want dan wordt de smaak erg sterk. 

Klop met een garde de eidooiers en de kristalsuiker. Voeg dan het afgekoelde roommengsel toe en roer dit goed door.

Verdeel het mengsel over 6 bakjes. Vul de braadslee met een laagje water en plaats vervolgens de bakjes in de braadslede. In plaats van een braadslee hebben wij de bakplaat van de oven met een laagje water gevuld.

Plaats de braadslee (of bakplaat van de oven) met bakjes gedurende 45 minuten in de oven. Laat de bakjes (na 45 minuten in de oven) buiten de oven afkoelen.

Tik je tegen het bakje en trilt de crème brûlée met earl grey in het schaaltje dan is deze goed.

Als laatste bestrooi je de crème brûlée voor het serveren met de lichtbruine basterdsuiker (wij hebben rietsuiker gebruikt en dat gaat ook prima). Brandt de suiker met de brander tot karamel.

 

Oorspronkelijk komt dit recept uit het boek Koken met Thee van Frank van der Zande.